gototopgototop

Hostal Sant Maurici

Activitats

El municipi de La Quar que comprèn Sant Maurici, Santa Maria i Sant Pere de la Portella conserva encara l'aspecte de fa segles. El seu patrimoni està ple de llegendes i d'històries de bandolers. L'art i l'arquitectura hi són molt ben representats amb el Monestir de Sant Pere de la Portella o el santuari de la Quar encinglerat a 1.069 m, dalt d’una mola rocosa, en un pla envoltat per un cingle vertical de més de 100 metres, on s’aprecia una magnífica panoràmica sobre la vall de Merlès, el Berguedà i els cims pirinencs.

L’indret és ideal per deixar-se emportar per la bellesa de la natura i gaudir de passejades a peu o amb bicicleta, practicar senderisme, escalar, anar a buscar bolets o pels amants de la caça, sempre que portin a terme aquesta pràctica en l’època permesa.

Des de Sant Maurici de la Quar, els visitants podran realitzar excursions de gran bellesa i visites de gran interès turístic i cultural com l’anomenada “Ruta del Romànic” i instruir-se en diversos museus de la comarca com el Museu de la Patum, a Berga, o el museu de la Colònia tèxtil de Cal Vidal.

 

Enllaços d’interès:

ART ROMÀNIC I ESGLÉSIES

Sant Andreu de Sagàs. Església romànica aixecada a la primera meitat del segle XI. És un destacat edifici inscrit dins el patrimoni cultural i artístic de Catalunya per ser un exemple molt singular de l’arquitectura catalana del segle XI.

Monestir de Sant Pere de la Portella. Situat a 802 metres i construït al segle XI, l’església és de tot el conjunt l’únic element romànic que es manté junta amb part del claustre.

Santa Maria de la Quar. Encinglerat a 1.060 metres, dalt d’una mola rocosa, s’aprecia una panoràmica sobre la vall de Merlès, el Berguedà i els cims pirinencs. Esdevingué un centre de devoción i anà adquirint el caràcter de santuari. La creença popular que l’aigua de les piques de l’aigua beneita curava les berrugues portà a la construcció de la font de les Berrugues, arranjada al segle XIX amb una capelleta i una imatge de la Mare de Déu.

Església de Sant Maurici de la Quar. Parròquia des del 1873, obra del segle XVII ampliada el segle XIX, conté la imatge romànica de la Mare de Déu de la Quar que data del segle XII. La primitiva capella existia ja al segle XIV, filial de l’església de La Quar, regida per un dels monjos de la Portella i que a causa de l’exclaustració va passar sota custòdia dels bisbes de Solsona el 1835.


SENDERISME i BTT

GR 4. Puigcerdà-Montserrat. Etapa 5. Borredà-Sagàs. 4 hores i 5 minuts, aproximadament. 15,430 quilòmetres.

GR 241. Sender circular de Borredà. 55 quilòmetres.

La ruta ramadera

Rutes per la Quar recollides per un blogger

Ruta de Santa Maria de la Quar a Borredà passant per Sant Pere de la Portella

La ruta del maqui Caracremada. Sant Maurici de la Quar és un dels municipis que formen part del territori maqui i precisament aquí, el dia 15 de juliol de 1953, un o més individus maquis van ferir un tinent de la Guàrdia Civil.

Ruta de les colònies tèxtils del Berguedà. A uns 15 minuts, podràs visitar una de les concentracions més excepcionals de colònies Industrials: La Torre del Amo de Viladomiu Nou, el Museu de la Colònia Vidal o la casa pairal Teixidor-Bassacs o caminar el PR paral·lel al riu que reseguéis totes les colònies des de Cal Rosal (Olvan).

 

ESPORTS D'AVENTURA

Parapent i biplaces. L’aerologia del Berguedà converteix la zona en privilegiada per practicar parapent. Pots fer-ho a Avià.

Parc Aventura de Borredà. Circuits a través de ponts, lianes, tirolines, cordes i cables et permetran viure una bona estona enfilat damunt dels arbres. A més, també podreu practicar el tir amb arc, curses d’orientació, raquetes de neu, descens de barrancs, rutes a peu i amb segway.

Excursions en quads. Posa a prova la teva habilitat sobre un vehicle de motor ideal per arribar a llocs difícils mantenint un contacte directe amb la natura.

 

MUSEUS

Fuives, centre del ruc català. Aquí podreu visitar la reserva més gran de rucs catalans del món gràcies a la feina inesgotable de la família Gassó en una típica casa pairal catalana.

Masia Camadoca (Santa Maria de Merlès). Centre de cria de fauna salvatge i educació ambiental. Visites guiades on podreu observar fauna única dels postres Rius i boscos. Aquí us explicaran quins són els principals problemes amb què s’enfronten i com es

Casa de la Patum. Museu que recull un tast d’aquesta festa berguedana, una manifestación de teatre popular única al món, que la UNESCO declarà Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat el 2005.

Antiga Farmàcia Homs. Farmàcia centenària del 1877 fundada pel farmacèutica Miquel Homs i Quer, besavi de les actuals titulars.

  

ESPORTS AQUÀTICS

Esports aquàtics. Passejar amb caiac, llogar una canoa o un patinets i anar a la deriva en una embarcación de motor també és possible al pantà de la Baells. 

 

ZONA DE BANYS

A pocs minuts de l’Hostal, s’hi troben diferents rieres, com la de la Portella o la riera de Merlès amb llocs encantadors per poder-hi fer un bany en plena natura.

 

Més informació de turisme al Berguedà

Més informació de turisme al Lluçanès